Joko olet käynyt kurkkamaassa tulorekisteriin?

29.04.2019 / Palkanlaskenta

Kansallinen tulorekisteri otettiin käyttöön vuoden alussa. Ensimmäistä kertaa meillä on ajan tasalla oleva kokonaiskuva kaikista saamistamme palkka- ja etuustiedoista! Tiedot siirtyvät tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksupäivästä. Tulorekisteri helpottaa eri viranomaisten kanssa asiointia, kun esimerkiksi Kela ja verottaja saavat tarvitsemansa tiedot sieltä.

www.tulorekisteri.fi

Tulorekisteristä näkyvät vuonna 2019 palkkatiedot ja vuodesta 2020 alkaen myös eläke- ja etuustiedot. Palkka- ja etuustulotiedot ovat jatkossa yhdessä keskitetyssä rekisterissä ajantasaisesti (maksupäivä + 5 päivää). Tulorekisteri tuo monia etuja palkansaajalle:

  • Tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa tulonsaaja voi katsoa omia tulotietojaan
  • Tulonsaaja saa ensimmäistä kertaa reaaliaikaisen kokonaiskuvan palkka- ja etuustiedoistaan.
  • Koska tulotiedot ovat aina ajan tasalla tulorekisterissä, niitä koskevia tietoja ei tarvitse itse toimittaa viranomaisille esimerkiksi hakemuksen liitteenä.
  • Tulorekisteristä voi tilata tulorekisteriotteen.
  • Tulorekisteriin annetut tiedot säilytetään tulotietojärjestelmässä 10 vuoden ajan, mikä vastaa sitä aikaa, jonka työnantajat ovat velvollisia säilyttämään palkka- ja muun kirjanpitonsa.

Tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun kirjaudutaan tulorekisteri.fi-sivulta. Sähköisen asiointipalvelun käyttäjä voi tunnistautua pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, varmennekortilla tai organisaatiokortilla. Lue lisää Suomi.fi -palvelusta

Tulorekisteri ei siis tuonut mitään uusia velvoitteita palkansaajan/yksityishenkilön elämään. Palkkalaskelma pysyi ennallaan, verokortti muuttui hieman Verokortissa vain yksi tuloraja. Esimiesten vastuu on, jos mahdollista, entistäkin suurempi, jotta palkansaannin perustana olevat tiedot liikkuvat aikataulussa ja oikeanlaisina.

Yksityishenkilön ei tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin omia tulotietojaan, vaan ilmoittamisen tekee aina työnantaja. Helsingin kaupungin palkat ilmoittaa Talpa. On toki hyvä huomata, että jos yksityishenkilö toimii työantajana, on hänen ilmoitettava maksamastaan palkasta tulorekisteriin. Tähänkin löytyy hyvää ohjeistusta tulorekisterin sivulla www.tulorekisteri.fi.


Helsingin kaupungin työntekijä ja tulorekisteri -tallennetta pääset katselemaan Helsinki-kanavalta: https://www.helsinkikanava.fi/kanava/video?id=3942