Tilinpäätösaika lähenee - muutamia muistutuksia

30.09.2020 / Talpa tiedottaa Kaskolle

Vuoden vaihde ja tilinpäätöksen laadinta on jälleen lähellä. Kaikkien toimialojen on erityisen tärkeää noudattaa aikataulua ja viestiä siitä myös tehokkaasti eteenpäin kaikille tietoa tarvitseville henkilöille kuten esim. laskujen tarkastajille ja hyväksyjille. Viime vuonna jäi laskuja hyväksymättä suuri määrä.

Hyväksymättä jääneet ostolaskut heikensivät tilinpäätösprosessin sujuvuutta viime vuonna merkittävästi. Meidän on siis kaikilta osin ja yhdessä panostettava nyt siihen, että vuodelle 2020 kuuluvat laskut hyväksytään niin, että ne ehtivät vuoden 2020 kirjanpitoon ennalta kerrotun aikataulun mukaisesti. Raportteja tulee seurata päivittäin tilinpäätösaikana ja varmistettava, että kaikki toimialan/liikelaitoksen/viraston kulut ja tuotot ovat oikealla vuodella. Alla muutamia tärkeitä huomioita:

Laskun päiväys, eikä eräpäivä ole se tekijä, joka ratkaisee kirjausvuoden, vaan suoriteperusteisuus. Toisin sanoen menon kirjaamisperusteena on tuotannontekijän vastaanottaminen/suoritteen luovuttaminen: eli milloin otitte vastaan tietokoneet? Jos toimitus oli joulukuussa, mutta lasku saapuu tammikuussa, investointi kuuluu vuodelle 2020. Jos taas olette vastaanottaneet virheellisen laskun ja odotatte siihen hyvitystä ja sitä ei kuitenkaan kuulu 15.1. mennessä, puuttuva kulu pitää jaksottaa muistiolla vuodelle 2020. Muutoinhan kyseinen kulu jää puuttumaan kokonaan vuoden 2020 kirjanpidosta.

Lisätietoja ja apua voi aina kysyä meiltä Talpasta!

Tilinpäätös 2020 -infon teemme tallenteena, jonka jokainen saa sen kuunnella kun itselle parhaiten sopii. Vuoden 2021 kuukausiaikataulu julkaistaan pian.

Tilinpäätösterveisin,
Auri Pakkanen, kirjanpitopäällikkö

Tilinpäätöksen 2020 aikataulu julkaistaan lähiaikoina Helmessä. Tilinpäätösohjeet liitteineen lisätään samalle sivustolle joulukuun puoliväliin mennessä.

Helmi > Yhteiset palvelut > Kirjanpitopalvelut > Tilinpäätös

Valokuva: Marja Suomela