Kertauksia loma-ajan palkanmaksusta - onhan palkkakuittisi jo sähköinen?

10.06.2020 / Palkanlaskenta Palkkiot Talpa tiedottaa Kuvalle

Kesän lähestyessä on hyvä kerrata, miten loma-ajan palkkaedut ja lomaraha maksetaan sekä mistä löydät ohjeen lomarahan vaihdosta vapaaksi. Viimeistään nyt kannattaa siirtyä myös sähköisen palkkakuitin käyttöön - vastaanotat sen vaikka mökillä!

Vuosiloma-ajan palkka

Vuosiloma-ajan palkka maksetaan varsinaisena palkanmaksupäivänä tai viranhaltijan/työntekijän pyynnöstä ennen loman alkamista. Pyyntö on tullut esittää lomasuunnitelmaa tehtäessä.

Esimerkiksi:

  • Henkilö on vuosilomalla 1.7.-14.7. Hän on pyytänyt ko. loma-ajan palkan maksettavaksi etukäteen. Tässä tapauksessa loma-ajan palkka ajalta 1.7.-14.7. maksetaan tiistaina 30.6.
  • Huom! Edellä mainitussa esimerkissä tieto loma-ajan palkan maksamisesta etukäteen tulee toimittaa Talpan palkkahallintoon viim. 12.6.
  • Etukäteen maksettu loma-ajan palkka vähennetään heinäkuun varsinaisen palkanmaksun yhteydessä. Esimerkkitapauksessa heinäkuussa hänelle maksetaan varsinaisena palkanmaksupäivänä palkka ajalta 15.7-.31.7.

Jos on tiedossa, että työntekijä aikoo pyytää vuosiloma-ajan palkan maksettavaksi ennen loman alkamista, Talpan palkkahallinnon tulee saada tieto siitä hyvissä ajoin, jotta loma-ajan palkka saadaan maksuun etukäteen.

Lomaraha maksetaan heinäkuussa

Lomanmääräytymisvuoden 2019-2020 lomaraha maksetaan tuttuun tapaan heinäkuun varsinaisen palkanmaksun yhteydessä. Jos palvelussuhde kaupungin palveluksessa päättyy ennen sitä, lomaraha maksetaan lomakorvauksen maksamisen yhteydessä.

Vuoden 2019 pitämättömien lomarahavapaiden maksaminen

Vuoden 2019 (KVTES ja TS) lomaraha tai osa siitä oli mahdollista sopia lomarahavapaaksi. Vapaapäivien lukumäärä määräytyi vuosiloman pituuden ja täysien lomanmääräytymiskuukausien mukaan. Vuoden 2019 lomarahavapaasta tuli sopia viimeistään 2.5.2019.

Pitämättömiltä lomarahavapaapäiviltä maksetaan korvaus palvelussuhteen päättyessä sekä siinä tapauksessa, että sovittua lomarahavapaata ei ole pidetty 15.5.2020 mennessä.

Korvaus vuoden 2019 mahdollisesti pitämättömistä lomarahavapaista maksetaan kesäkuun lopussa 30.6.2020. Talpa huolehtii ko. korvaukset maksuun automaattisesti ilman erillistä hakemusta tai päätöstä.

Lomarahojen vaihto vapaaksi

Kunta-ala sai uuden työehtosopimuksen ja samalla mahdollistui lomarahojen vaihto vapaaksi.

Lomarahavapaata voivat hakea kaikki, joille on kertynyt vuosilomaa alkanutta kesää varten. Esihenkilö myöntää vapaan, mikäli työpaikalla saadaan sijaisjärjestelyt onnistumaan eivätkä työpaikan työt vaikeudu. Sovi vapaasta aina siis ensin esihenkilösi kanssa.

HR-työpöytään (Vuosilomat ja poissaolot -sovellus) rakennetaan parhaillaan ominaisuutta, jonka kautta vapaata haetaan. Hakeminen alkaa maanantaina 8.6. Hae vapaata viimeistään maanantaina 15.6. Lomarahavapaata on mahdollista pitää 1–19 päivää vuodessa. Haettuja lomarahavapaita voi pitää alkaen tästä kesästä ja aina vuoden 2022 loppuun asti. Lue koko uutinen Helmi-intrasta.

Ohjeen soveltamisessa Kuvan esihenkilöitä auttaa kaupungin HR-neuvonta, p. 09 310 38080, hr-neuvonta@hel.fi

Palkanlaskennan asiakaspalvelunumerot ovat ruuhkautuneet lomarahan vaihtamista koskevista kysymyksistä. Valitettavasti emme Talpassa pysty työntekijän puolesta laskemaan esimerkiksi eri vaihtoehtoja siitä, mitä lomarahan osittainen vaihtaminen vapaaksi vaikuttaa osittain maksettavaan lomarahaan. Palkansaajan itse on laskettava oikea määrä käyttäen apuna ohjeen lopussa olevia taulukoita:

Ohje lomarahan vaihtamisesta lomarahavapaaksi (KVTES, TS)

Ohje lomarahan vaihtamisesta lomarahavapaaksi (TTES)

Verkkopalkkakuitti löytyy aina!

Sähköisen verkkopalkkapalvelun saat käyttöösi, jos sinulla on henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset. Helsingin kaupungin työntekijät voivat siirtyä verkkopalkan käyttäjiksi täyttämällä tiedot sähköisellä lomakkeella >> Siirry verkkopalkkaan

Kuvalaisten palkkalaskelmista sähköisiä 81,45 % (tilanne 4/2020).

Muutoksen jälkeen paperista palkkalaskelmaa ei enää lähetetä postitse kotiosoitteeseen, vaan näet palkkalaskelmasi internetissä, omassa verkkopankissasi. Verkkopalkkapalveluun voi kirjautua seuraavista pankeista: Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, LähiTapiola, Nordea, OP-Pohjola-ryhmä, POP Pankit, S-Pankki, Säästöpankit tai Ålandsbanken. Jos sinulla on useammat henkilökohtaiset pankkitunnukset, näet palkkalipukkeesi kaikissa näissä verkkopankeissa. Jos sinulla on puolisosi kanssa yhteinen pankkitili, voit ottaa sähköisen palkkalaskelman käyttöön, mikäli molemmilla puolisoilla on käytössä henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset.

Lue lisää eduista: Sähköinen lasku ja palkkakuitti ovat ekotekoja

Valokuva: Lotta Henriksson