Aina-Ilonan ura talpalaisena

20.03.2019 / Ohjelmistorobotiikka Talpa

Helsingin kaupungin talous- ja palkkahallinnon proseseissa on käytetty ohjelmistorobotiikkaa vuodesta 2016 alkaen. Paljon on ehtinyt tapahtua parin vuoden aikana. Lue kooste, mitä kaikkea!

Vuonna 2016, joulunalusviikolla
- alkoi ohjelmistorobotin ura talpalaisena, tuolloin vielä "kasvottomana ja nimettömänä" harjoittelijana. Alkuun työsuhdekin oli määräaikainen ja sisälsi ennalta määrittelemättömän koeajan. Työtehtäviin kuului hoitaa kolmea eri osaprosessia: ostolaskujen automaattisen käsittelyn tehostaminen, ostolaskujen kierron valvonta ja ostoreskontran täsmäytys.

Talpan robotti aloittaa tehtävänsä

Helmikuussa 2017
- kollegat olivat varovaisen innostuneita robotin työpanoksesta. “Robotille on ideoitu lukuisia uusia tehtäviä, jotka odottavat robotiikan kilpailutuksen valmistumista. Siihen asti uuttera ja väsymätön Talpa Robotti tehostaa ostolaskujen automaattikäsittelyä, kerää tietoa kierrossa olevista laskuista ja muistuttaa niistä, kerää listauksen jaksotettavista ostolaskuista ja täsmäyttää ostoreskontraa arkistoiden täsmäytykset.”

Talpan robotti muistuttaa kiertoon jääneistä laskuista

Keväällä 2017
- voitiin ylpeänä todentaa, että osin ohjelmistorobotiikan avustuksella vuoden 2016 tilinpäätöksessä oli 40 % vähemmän kierrossa olevia laskuja kuin v. 2015.

Talpan robotti monessa mukana

Kesällä 2017
- oli selvää, että robotti oli tullut Talpaan jäädäkseen. Kaikkia talpalaisia haluttiin kannustaa jatkuvasti ideoimaan oman asiantuntijatehtäviensä pohjalta mahdollisia automatisoitavia kohteita. Tavoite oli, että robotti kollegana jouduttaa arjen toistuvia rutiinitehtäviä ja vapauttaa aikaa enemmän asiantuntijatyöhön.

Virtuaalisesta työvoimasta vipuvoimaa

Elokuussa 2017
- Talpaan valittiin kaikkien aikojen ensimmäinen RPA-asiantuntija. “Työtehtäväni Talpassa liittyvät tavalla tai toisella ohjelmistorobotiikkaan ja sen mukanaan tuomien mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Minulla ei ole ohjelmointitaustaa eli roolini on ainakin aluksi toimia ennen kaikkea asiantuntijana, esim. erilaisissa RPA-projekteissa. Iso kokonaisuus on myös ohjelmistorobotiikkapalvelun kilpailutus, jonka valmistelu käynnistyy ihan lähiaikoina.

Jarkko Siren on Talpan uusi RPA-asiantuntija

Lokakuussa 2017
- Talpa liittyi mukaan Palvelukeskuksille robotteja -hankkeeseen yhdessä viiden muun palvelukeskuksen kanssa. Viekö robotti työpaikkani? Riittääkö osaamiseni uudenlaisiin tehtäviin? Kuinka jaksaa jatkuvaa muutosta? Muun muassa näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia PaRot -hankkeessa.

Talpa mukana palvelukeskusten robotiikka -hankkeessa

Vuosi 2018
- julistettiin Talpassa robotiikan vuodeksi. Tavoitteeksi asetettiin automatisoida 20 työtehtävää vuoden loppuun mennessä. Vuosi avattiin nimikilpailun voittajan julkistamisella helmikuussa.

Talpan uusi robotti Aina-Ilona tarttui toimeen huhtikuussa

Huhtikuussa 2018
- valittiin kahdeksan RPA- eli ohjelmistorobotiikan kehittäjää. Talpalaisten joukosta valitut vauhdittivat ohjelmistorobotiikan edistämistä Talpassa, tavoitteena oli pikkuhiljaa tulla omavaraisemmaksi RPA:n liittyvien työtehtävien suhteen.

RPA-kehittäjien avulla kohti omavaraisempaa ohjelmistorobotiikkaa

RPA-kehittäjä ja Aina-Ilonan kollega

Toukokuussa 2018
- ohjelmistorobotti "vakinaistettiin" eli Aina-Ilona aloitti virallisen uransa Talpassa 1.5. Mekaanisissa töissä tämä loistava hiljainen kollega hoiti jo viittä työtehtävää, ja lisää oli luvassa pitkin kesää ja syksyä.

Aina-Ilonan ura talpalaisena on käynnistynyt vauhdikkaasti

Loppuvuosi 2018
- sujui suunnitelmien mukaan eli tavoitellut 20 kohdetta saatiin robotisoitua. Ohjelmistorobotiikka näkyi yhä useamman talpalaisen työssä ja myös koneoppimisen perusteita otetaan vähitellen haltuun. Ohjelmistorobotti Aina-Ilona on vakiinnuttanut paikkansa talpalaisena.

Robottikin tarvitsee esimiehen ja palkkaa